EvroStudent.com

Troškovi života u Velikoj Britaniji

Svaki student koji planira da studira u inostranstvu treba da bude svestan troškova koje studije i boravak u izabranom mestu nosi. Troškovi života tokom studija su pored školarina najveći trošak koji treba da se na vreme isplanira i pripremi. Velika Britanija je najpopularnija studentska destinacija u Evropi i njeni gradovi privlače veliki broj studenata.

Troškovi života u Velikoj Britaniji značajno variraju od lokacije, gradovi na jugu države su znatno skuplji od severnijih gradova, život u Sevrenoj Irskoj je jeftiniji od života u Škotskoj i Engleskoj, a London je najskuplji grad za život na svetu.

Smeštaj

Za studente koji se odluče na studije u Velikoj Britaniji, smeštaj tokom studija predstavlja jednu od najbitnijih stavki koju treba da organizuju, a pored toga je i najveći mesečni trošak koji treba finansijski da pokriju. Trošak studentskog smeštaja u Velikoj Britaniji najviše zavisi od 2 stavke, od vrste smeštaja i od grada. Pored toga i lokacija, veličina i opremljenost smeštaja značajno utiču na cenu.

Prosečni mesečni trošak u Velikoj Britaniji za smeštaj studenata u studentskim domovima se kreće od 400 do 880 GBP. Najskuplji je smeštaj u Londonu, dok studenti u Severnoj Irskoj imaju najmanji trošak smeštaja u studentskim domovima i rezidencijama.

Što se tiče privatnog smeštaja mesečni trošak se širom Velike Britanije kreće od 600 do 2.000 GBP za jednosoban stan. U Londonu se jednosobni stanovi kreću od 1.200 do 2.000 GBP u zavisnosti od lokacije nekretnine. U Edinburgu se cene privatnog smeštaja kreću od 650 do 900 GBP mesečno za manji studio apartman. U Birmingemu se cene jednosobnih stanova kreću od 650 do 1.000 GBP, dok u Mančesteru, kao i u Glazgovu od 600 do 800 GBP.

Hrana

Mesečni trošak koji odlazi na ishranu dosta zavisi od navika u ishrani koje student ima. Studenti će najmanji trošak ishrane imati ukoliko kupuju namirnice i sami pripremaju hranu. Mesečni trošak kupovine namirnica u zavisnosti od lokacije i preferencija studenta se kreće od 150 do 200 GBP. Cene osnovnih namirnica su u proseku 0.71 GBP za veknu hleba, 1 GBP za litar mleka, isto toliko košta i 1.5 litar mineralne vode. Kilogram pirinča košta isto koliko i 6 jaja, što je oko 1.5 GBP, dok kilogram banana i krompira košta oko 1.30 GBP.

Kao i na drugim mestima, ishrana po restoranima je skuplja opcija. U proseku obrok u pabu kosta između 8 i 12 GBP, dok su obroci u restoranima od 10 do 25 GBP. Big Mac u Velikoj Britaniji košta 3.39 GBP, a ceo obrok u restoranu brze hrane oko 6 GBP. Po pitanju pića u restoranima ili pabovima, kapućino je oko 3 GBP, velika čaša piva bi iznosila 3.67 GBP, a čaša vina oko 4 GBP.

Prevoz

Prosečan mesečni trošak za prevoz u Velikoj Britaniji iznosi od 45 do 140 GBP u zavisnosti od grada. Cene karata u jednom pravcu se uglavnom kreću oko 1.50 do 2.50 GBP, međutim studentima koji svakodnevno koriste javni prevoz se pre preporučuju mesečne karte za prevoz koje uglavnom objedinjuju autobuse, vozove, tramvaje i metro.
Svi gradovi u Velikoj Britaniji imaju dobre ponude sniženih mesečnih propusnica za studente.

U Londonu mesečna karta za autobuse i tramvaje košta 80 GBP, dok je za studente 56 GBP. U Londonu se nudi takozvana Oyster kartica sa kojom studenti imaju 30 % sniženu cenu prevoza i ona važi za London i okolinu. Mesečna karta za prevoz u Edinburgu iznosi 60 GBP, u Mančesteru iznosi oko 70 GBP, u Birmingemu oko 65 GBP, u Glazgovu 80 GBP.

Za železnički saobraćaj se nudi i Young Persons Railcard studentima od 16 do 25 i od 26 do 30 godina koja nudi 30% popusta. Studenti koji koriste lično vozilo će izdvojiti prosečno 1.16 GBP za litar benzina, dok je litar dizel goriva 1.18 GBP.

 


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net