EvroStudent.com

Besplatne studije u Mađarskoj uz Stipendium Hunagricum stipendije

Stipendium Hungaricum je stipendija Vlade Mađarske, namenjena studentima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije, a koja im omogućava besplatne studije u Mađarskoj i finansijsku pomoć u toku studija u ovoj zemlji.

Stipendiju Stipendium Hunagricum osnovala je mađarska vlada 2013. godine kako bi promovisala internacionalizaciju mađarskog visokog obrazovanja i privukla vrhunske strane studente iz celog sveta, koji mogu uspostaviti lične i profesionalne veze sa Mađarskom, uživajući u visokokvalitetnom obrazovanju u srcu Evrope. Od 2015. program stipeniranja je koordiniaran preko Tempus Public Foundation.

Šema finansiranja je zasnovana na bilateralnim sporazumima o obrazovanju između Mađarske i vlada država koji učestvuju u programu, i trenutno je dostupna na pet kontinenata u približno 70 zemalja i privlači više od 5000 međunarodnih studenata svake godine.

Šta pokriva stipendija

  • Školarina za osnovne, master, one tier master i doktorske studije kao i tzv. non-degree programe (pripremne i specijalizovane programe) na preko 30 univerziteta koji učestvuju u Stipendium Hunagricum šemi
  • Mesečnu nadoknadu troškova u iznosu od 43.700 HUF (oko 120 EUR)
  • Smeštaj u studentskom domu ili 40.000 HUF mesečno (oko 110 EUR) za privatni smeštaj
  • Zdravstveno osiguranje - Zdravstvene usluge prema relevantnom mađarskom zakonodavstvu i dopunsko zdravstveno osiguranje do 100.000 HUF (oko 275 EUR) godišnje.

Stipendisti doktorskih studija dobijaju veću mesečnu nadoknadu, 140.000 HUF (oko 390 EUR) u prvoj fazi studija tj. u prva 4 semestra studija i 180.000 HUF (oko 500 EUR) u poslednja 4 semestra.

Uslovi za apliciranje za stipendiju

  • Da je student državljanin zemlje sa kojom je potpisan sporazum u okviru Stipendium Hungaricum šeme (Srbija, Bosna i Hercegovina, C. Gora i Makedonija učestvuju u ovom programu)
  • Da student ispunjava uslove upisa za studijski program za koji aplicira

Način i rok apliciranja

Za stipendiju se aplicira online putem sajta Stipendium Hungaricum. Potrebno je da studenti kreiraju nalog na sajtu, preko kog će moći da pretražuju studijske programe na univerzitetima koji učestvuju u ovom programu finansiranja i prilože potrebnu dokumentaciju. Studenti mogu da apliciraju za maksimum dva studijska programa u okviru istog ili različitog univerziteta. Rok za podnošenje aplikacije je 16.01.2021 za studije koje kreću u 2021 godini.

Šta nakon apliciranja

Nakon uspešno podnete aplikacije za stipendiju, u periodu od februara do maja sledi proces selekcije kandidata od strane zemalja iz kojih dolaze studenti i proces upisa na odabrani univerzitet. Nakon toga obrazovne institucije šalju rezultate upisa Tempus fondaciji, a u toku juna se saznaje ishod aplikacije za stipendiju.

Proces pripremanja aplikacije za stipendiju i upis zahtevaju dobro planiranje i organizacija kao i poznavanje uslova i procesa upisa na mađarske univerzitete. Future Option agencija vam može pomoći u procesu pripremanja za upis na studije, odabiru odgovarajućeg univerziteta i studijskog programa i stručna pomoć u pripremanju aplikacije za upis i stipendiju.

Popunite upitnik i zakažite besplatne konsultacije online ili u našoj kancelariji i informišite se o svim uslovima upisa na studije i proceduri za dobijanje stipendije.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net