EvroStudent.com

Studentski smeštaj u Velikoj Britaniji

Smeštaj tokom studija predstavlja jednu od najbitnijih stavki koju studenti koji odlaze na studije u inostranstvo treba da organizuju. Kako bi se donela prava odluka o tome gde će student živeti po dolasku u novu državu, potrebno je dobro istražiti opcije i ponudu i na vreme krenuti sa organizacijom ovog pitanja.

Osim toga što je jako bitno da studenti dobro istraže opcije i odluče koja im najviše odgovara, smeštaj je i najveći mesečni trošak koji treba pažljivo isplanirati.

Tipovi smeštaja

Studentski domovi/ Studentske rezidencije

U Velikoj Britaniji postoje 2 vrste studentskih domova, to su domovi koji pripadaju univerzitetima i privatne studentske rezidencije. Univerzitetski domovi su uglavnom opcija samo za studente prve godine studija, koji se privikavaju na samostalni život i novo okruženje, dok su privatne rezidencije otvorene za sve i raznovrsnije su po pitanju strukture studenata. Obe opcije su popularne među studentima koji se odlučuju za Veliku Britaniju, mesta u univerzitetskim domovima su ograničena, dok je privatnih rezidencija više, pogotovo u popularnim studentskim gradovima.

Prednost ovog tipa studija je to što se ovi domovi uglavnom nalaze u neposrednoj blizini obrazovne institucije, nude više mogućnosti za upoznavanje i druženje sa drugim studentima i povezivanje sa studentima istih sklonosti i interesovanja. Ova opcija je povoljnija, nudi jedinstveno iskustvo studiranja, dok sa druge strane, mana je to što studentima nedostaje privatnosti.

Flatshare / Shared Accommodation

Privatni smeštaj koji se deli sa drugim studentima je najčešća opcija za studente nakon prve godine studija. Za ovu opciju se odlučuju studenti koji žele samostalniji život od onog koji imaju studenti u studentskim domovima, a takođe žele i da uštede na trošku koji nosi privatno iznajmljivanje nekretnine. Cimeri dele troškove stanarine i računa, pa je ova opcija uglavnom povoljnija od samostalnog iznajmljivanja nekretnine.

Još jedna prednost privatnog smeštaja u odnosu na smeštaj u studentskim domovima je i to što studenti mogu da izaberu i donesu odluku o tome sa kime će živeti tokom studija, što kod smeštaja u rezdencijama uglavnom nije moguće.

Privatni smeštaj

Samostalno iznajmljivanje nekretnine je još jedna od opcija koje se nudi međunarodnim studentima u Velikoj Britaniji. Ova opcija sa jedne strane nudi mir, samostalnost i slobodu, dok je sa druge strane najskuplja opcija za život, jer su studenti sami odgovorni za sve troškove.

Još jedna od opcija je iznajmljivanje sobe u stanu ili kući gde stanodavac živi. Ovo je najmanje popularna opcija za život, ali može biti korisna kao privremena opcija za one studente koji još uvek nisu pronašli odgovarajući smeštaj za duži period.

Privremeni smeštaj

Studenti koji žele da žive u privatnom smeštaju tokom studija, uglavnom treba da organizuju privremeni smeštaj u kome će boraviti po dolasku u Veliku Britaniju i tokom perioda dok ne organizuju smeštaj na duže staze. Neke škole nude privremeni smeštaj svojim studentima, a pored toga su popularne opcije i smeštaj u hostelima, AirBnB i hoteli, koji su nešto skuplji. Cene smeštaja u hostelima se u Londonu kreću od 20 GBP po noćenju, hoteli su nešto skuplji i kreću se od 40 GBP, dok se AirBnB smeštaj može naći od 25 GBP po noćenju.

Cene smeštaja

Cene studentskog smeštaja u Velikoj Britaniji značajno variraju i najviše zavise od vrste smeštaja, grada, lokacije, opremljenosti, veličine i slično. London i Engleska su najskuplje po pitanju cena smeštaja, zatim sledi Škotska, dok su u Velsu i Severnoj Irskoj cene smeštaja najpovoljnije.

Studentski smeštaj

Smeštaj u studentskim domovima i rezidencijama varira u zavisnosti od toga da li je univerzitetski dom ili privatna rezidencija, od vrste sobe, troškova koji su uključeni itd. Generalno se u Velikoj Britaniji mesečni trošak života u studentskom domu kreće od 400 do 880 GBP.

 • London – od 600 do 880 GBP
 • Edinburg, Mančester i Glazgov – od 400 do 760 GBP
 • Birmingem – od 400 do 800 GBP
 • Kembridž – od 440 do 880 GBP
 • Oksford – od 460 do 800 GBP

Privatni smeštaj

Što se tiče privatnog smeštaja mesečni trošak se širom Velike Britanije kreće od 600 do 2.000 GBP za jednosoban stan.

 • London - od 1.200 do 2.000 GBP
 • Edinburg - od 650 do 900 GBP
 • Birmingem - od 650 do 1000 GBP
 • Mančester i Glazgov - od 600 do 800 GBP
 • Kembridž - od 650 do 1300 GBP
 • Oksford – od 800 do 1500 GBP

Kako da pronađete smeštaj

Pronalazak odgovarajućeg smeštaja je jedan od najvažnijih koraka u proceduri organizacije smeštaja. Studenti danas imaju razne opcije za pretraživanje slobodnog smeštaja, pa je dobro da se na vreme posvete detaljnoj pretrazi kako bi bili sigurni da su pronašli ono što im odgovara.

Online pretraga - U Velikoj Britaniji se nudi niz internet stranica za pretragu studentskog smeštaja, kako privatnih stanova, flatshare opcija, tako i privatnih studentskih rezidencija. Ova ponuda je naročito bogata za popularne studentske gradove. Studenti mogu online da se informišu o ponudi, da istraže okolinu, deo grada, pa da na osnovu toga donesu odluku. Pored stranica za pretragu smeštaja, popularne su i stranice za pronalazak cimera, što je bitno za studente koji tek dolaze u Veliku Britaniju i još uvek nemaju prijatelje sa kojima mogu da dele smeštaj.

Univerzitetske službe - Većina obrazovnih institucija imaju službe koje su zadužene za pitanja smeštaja, pa one mogu biti dobar saveznik po pitanju pretrage i izbora odgovarajućeg smeštaja. Pored smeštaja koje oni vode, ove službe mogu biti od koristi da preporuče pouzdane agente ili da upozore studente na one druge. Pored prvih koraka u pretrazi ove službe su korisne i pri finalnom izboru, jer mogu biti od pomoći prilikom pravnih pitanja i potpisivanja ugovora o iznajmljivanju.

Studentske organizacije i studentske online grupe - Drugi studenti mogu biti najvredniji partneri u potrazi za odgovarajućim smeštajem. Lični utisci i preporuke drugih studenata mogu zaista biti bitne, jer je to nešto što se retko gde može naći, a može značajno da utiče na donošenje prave odluke. Pored preporuka za smeštaj, ovi kanali informisanja mogu biti značajni i za one studente koji su u potrazi za cimerima.

Smeštaj u okviru studentskih domova je moguće u potpunosti organizovati pre dolaska u Veliku Britaniju, dok privatni smeštaj nije, pa se tim studentima savetuje da organizuju privremeni smeštaj za period dok ne organizuju dugoročni smeštaj.

Saveti za traženje smeštaja

Detaljno istraživanje - Da bi se donela prava odluka i pronašao odgovarajući smeštaj, potrebno je prvo detaljno istražiti ponudu smeštaja, cene, lokaciju, opremljenost, proceduru i sl. U današnje vreme studentima je na raspolaganju niz izvora informisanja, pa se istraživanje lako može odraditi još kod kuće, kako bi student stekao jasnu sliku i suzio izbor pred dolazak u Veliku Britaniju.

Krenite na vreme - Velika Britanija je jedna od najpopularnijih studentskih destinacija na svetu, iako postoji velika ponuda studentskog smeštaja, ponuda je raznovrsna i povoljan i dobar smeštaj se brzo popuni. Studentima se savetuje da se nakon upisa na instituciju posvete pitanju smeštaja, kako bi iskoristili mogućnost širokog izbora.

Potražite pomoć - Studenti koji dolaze u novu državu i okruženje, pored bitnog pitanja pronalaska smeštaja, treba da paze i na proceduru i pravila, kao i na to da im nešto bitno ne promakne. Savet za studente je da pronađu iskusnu pomoć, nekoga ko će im se naći i pomoći da cela procedura prođe bez problema, a naročito kada su u pitanju pravni odnosi i potpisivanje ugovora. Univerzitetski službenici iz adekvatne službe mogu biti savršeni izbor.

Lično pogledajte smeštaj - Iako je online ponuda studentskog smeštaja veoma bogata i većina internet stranica namenjenih pretrazi smeštaja sadrži sve potrebne informacije o smeštaju, studentima se savetuje da ipak lično pogledaju smeštaj i provere da li je sve u redu, pre donošenja odluke. U svakom slučaju i stanodavci uglavnom žele prvo da upoznaju nove stanare, pa student može prvo po dolasku u Veliku Britaniju da pogleda nekretnine koje je odabrao online i onda da donese odluku.

Lokacija - Cene smeštaja značajno variraju u zavisnosti od lokacije, u centru grada su skuplji i to se naročito odnosi na veće gradove. Studenti mogu da uštede na smeštaju ukoliko se odluče za smeštaj na periferiji grada. Prigradska naselja su uglavnom dobro povezana i neki delovi grada nude i velike studentske zajednice onih kojima ovakav smeštaj više odgovara.

Opremljenost nekretnina - Cene smeštaja nameštenih i nenameštenih stanova u Velikoj Britaniji se ne razlikuju previše, pa se studentima savetuje da prilikom pretrage prioritet daju nameštenim nekretninama, kako ne bi imali dodatni trošak i obavezu pronalaska neophodnog nameštaja.


Elena Simic
Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u inostranstvo, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Studiranje u Kanadi, Americi, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Evropi, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net